Hemmagjorda pommes 2

Hemmagjorda pommes

Hemmagjorda pommes 3

Friterad potatis. Ett tillbehör som kommer i många former, men kanske är mest känt som “pommes” för de flesta.

Enligt Wikipedia kan man dela in fenomenet pommes i följande former:

Pommes frites – 1×1×5 cm tjocka långa stavar, ofta räfflade.

Pommes strips – längre och tunnare än frites, oräfflade.

Pommes mirette – 1–1,5 cm stora tärningar.

Pommes chateau – klyftor.

Pommes noisettes – kulor uttagna med potatisjärn.

Pommes allumettes – tändstickor.

Pommes pailles – halmstrån.

Pommes chips – flarn.

Pommes gaufrettes – våfflor.

Pommes soufflées – kuddar.

Har man fått förmånen att peta i sig hälften av dessa så kan man nog klassa sig som hobbykock av stora mått.

Hemmagjorda pommes är såklart alltid godare än färdigköpta, men det går också på ett annat sätt att styra över strukturen. En del gillar den lite mjöligare konsistensen, och då är det bara att låta första tillagningssteget på 160 grader pågå lite längre. Andra gillar mer fasthet och bör då tillaga kortare tid.

Ofta när du köper färdiga pommes så är de redan tillagade i förtid, och i ugnen hemma gör du bara “andra steget” enligt nedan.

Här nedan slänger vi i lite chateau liknande frites med skal i den heta oljan. Detta brukar ge god smak och passar perfekt till den hamburgare som ska serveras till.

Hemmagjorda pommes

Hemmagjorda pommes 4

Dubbelfriterade pommes är alltid extra gott

  • 1 kg potatis ((gärna bakpotatis))
  • salt
  1. Värm fritösen eller oljan till 160 °C

  2. Skär potatisen i stavar


    Hemmagjorda pommes 5
  3. Lägg den skurna potatisen i vatten för att skölja av stärkelsen ordentligt. Annars kommer de inte bli helt perfekta i fritösen.


    Hemmagjorda pommes 6
  4. Sänk ner potatisen i olja (OBS! Så lite vatten som möjligt)


    Hemmagjorda pommes 7
  5. Låt dem friteras i ca 5 minuter. Sänk dem i omgångar för att inte kyla oljan för mycket. Häll sedan upp dem på ett fat med hushållspapper under så överskottsoljan rinner av

  6. Höj värmen till 190 °C

  7. När oljan kommit upp i temperatur, sänk ner potatisen igen. Detta steg kan göras precis innan servering för att få en så krispig yta som möjligt.

  8. Håll koll på färgen. När de fått en fin färg är de klara för servering

  9. Strö över rikligt med salt

Om författaren

Lämna en kommentar

Rulla till toppen