Just nu börjar skogen där ute fyllas upp med gula, härliga läckerheter. Har man turen att snubbla över ett större område med dessa, så kanske det räcker till mer än den obligatoriska mackan med smörstekt kantarell..
Här är en grym sås som passar bäst till en mörad oxfilé, eller en klassisk söndagsstek.
Kantarellsås
Perfekt till oxfile eller annat gott grillat
- 250 gr gula kantareller
- 5 dl grädde (40%)
- 1 msk köttfond ((gärna hemmagjord))
- 2 st schalottenlökar
- majsstärkelse
- salt
- peppar
- smör
Rensa kantarellerna på kryp, barr och mossa
Finhacka schalottenlök
Smält smör i en stekpanna och fräs på löken och kantarellerna
När kantarellerna är gyllene, häll över grädden
Häll i fond och låt småputtra 3 minuter
Red av med majsstärkelse utvispad i vatten
Smaka av med salt och peppar