Trixigheten med att göra egna ramen-nudlar är att det egentligen behövs något som heter Kansui. En flaska kansui innehåller en alkalisk lösning som gör magiska underverk med degen i en ramen. Det ger en speciell spänst i nudeln och en gulare färg än annars. Detta är inget jag har hittat i någon av de asiatiska butikerna häromkring, men man kan göra en ersättningsprodukt genom att baka av bikarbonat. Se hur du går tillväga i receptet nedan.
För att göra nudlarna behöver du ha en schysst pastamaskin. Annars är det inte helt lätt att få till de där smala maskliknande sakerna. Om du inte har någon sådan så säljer vi en väldigt bra italiensk variant på hemsida. Klicka på länkarna nedan.
Ramen nudlar
En twist på lördagswooken eller ramen-skålen. Hemmagjorda nudlar!
Förberedelser1 t 30 minuterTillagningstid1 minTotal tid1 t 31 minuter
Måltid: TillbehörKök: JapansktKeyword: Nudlar, Ramen nudlar
Portioner: 12 port
Författare: Pär Hedberg
Equipment
- Pastamaskin
- Degblandare
Ingredienser
- 3 tsk bakat bikarbonat
- 7,5 dl vetemjöl special
- 7,5 dl Tipo 00 mjöl
- 1 msk salt
- 6 dl vatten
Instruktioner
Bakat bikarbonat
- För att tillaga bikarbonaten, sätt ugnen på ca 125 grader, sprid ut 1 dl bikarbonat på en folie, sätt in i ugnen i 60 minuter.
Nudlar
- Blanda samman de torra ingredienserna i degblandaren
- Kör blandaren med degkrok på låg hastighet
- Häll på vattnet
- Låt gå minst 15 minuter tills degen går ihop. Om den inte går ihop, häll försiktigt i lite mer vatten.
- Häll upp på bänken och jobba in den med händerna tills du får en bra deg som inte klibbar. Plasta in den och låt vila ca en timme.
- Dela degen i 12 lika stora delar
- Valsa ut degen i pastamaskinen till lagom tjocklek. Använd sedan den “spaghettitunna” skärmodulen
- Strö Tipo 00 mjöl över nudelhögarna
Koka nudlarna
- Stormkoka nudlarna i saltat vatten ca 45 sekunder.