Oxfond
Grym bas för sås, soppa och grytor
Oxfond
Beskrivning
Grym bas för sås, soppa och grytor
Ingredienser
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 180 °C
-
Hacka alla grönsaker grovt
-
När ugnen är varm. Rosta svans och märgben så de får färg.
-
Släng alla grönsaker och ben i en gryta. Täck med vatten.
-
Låt koka upp och koka på svag värme minst 8 timmar, eller till köttet släpper från oxsvansen och märgen har släppt från benen.
-
Medan fonden kokar, skumma av med jämna mellanrum för att få en klarare fond.
-
Sila av och fortsätt koka ner tills den koncentrerats till lagom mängd och smak.
-
Häll sedan upp i lämpliga formar och frys in. När du sen skall göra en sås, ta en eller två infrusna bitar, och låt smälta i en kastrull. Perfekt start på din mest perfekta sås.
-
Jag brukar inte salta fonden, utan gör det istället i samband med att rätten skall tillagas (till skillnad från de flesta färdiga fonder och buljongtärningar som ofta är mer salt än annat)