Smash burgers

Smash burgers 1

Andelen fett är viktig för att få en grym smashburger

Smash burgers

Förberedelse 60 min Tillagning 30 min Total Tid 1 tim 30 min
Smash burgers 5
0 Spara som favorit
Portioner: 4

Beskrivning

En smash burger är inte på långa vägar samma sak som en burgare vilken som. Det viktigaste att tänka på är proportionerna fett och kött, samt den berömda smashen. Här kan man använda sig av en biffbankare.

Eller varför inte strosa runt i hyllorna på Biltema för att hitta ett lämpligt verktyg för smashen.

Det är fettblandningen och tillagningen som gör att en smash burger oftast känns saftigare och smakrikare än en färdig hamburgerpuck. Eller för att inte tala om en förfryst färdigburgare.

När köttet pressas ut träffar mer av köttfibrerna den heta ytan, och malliard kan få ha sin effekt på köttet och smaken.

För att få till detta på ett bra sätt är det bra att ha en fin yta att steka på. Visst kan det gå bra med en gjutjärnspanna eller liknande. Men jag förespråkar ett stål från till exempel Gourmetstål.se.

Med ett sådant på grillen går det att få riktigt hetta. Man kan också baka både bröd och pizza på den, vilket vi ska göra lite längre fram.

 

Njut av din burgare nu!

Ingredienser

Till hamburgaren

Lämpliga tillbehör

Instruktioner

 1. Börja med att lägga kvarndelarna till din köttkvarn i frysen. Självklart ska den vara ren från början, men om man fryser in alla kvarndelarna så minskar risken för bakterietillväxt. Man minskar också risken att kvarnen går varm medan man maler, vilket brukar resultera i en enda gegga av fett och kött. Använd det största håljärnet du har.

 2. Sätt igång grillen och lägg ditt Gourmetstål på uppvärmning

 3. Putsa sedan högreven fri från hårda senor och muskelfascior. Fett ska vara kvar, då det är andelen fett som gör en bra smashburger saftig och god.

 4. Dela upp högreven, entrecôten och talgen i lagom stora kuber

 5. Mal ner till färs så blandat du kan, det vill säga varva talg, entrecôte och högrev

 6. Efter att du malt första gången. Blanda ihop färsen med händerna så att det blir väl blandat utan större klumpar fett.

 7. Mal en andra omgång. Tillsätt inget i färsen.

 8. Forma köttfärsen till bollar om ca 100 gram. För mycket kan göra det svårt att få dem färdiga, och de kan vara svåra att få att hålla ihop. Hellre två burgare i brödet om 100 gram, än en om 200 gram.

 9. När färsen är klar kan du med fördel bryna bröden. Det går att göra på många sätt, men jag föredrar att använda en Satake Flame Master

 10. Grilla på ytan till den får en fin färg. I färgen sitter också smaken, så detta steg är inte bara något att göra för syns skull. När Malliard effekten slår till och karamelliserar sockerkristallerna i brödet skapas helt andra smaker än bara ett vanligt bröd.

 11. Nu är det dags att slänga på burgarna på stålet. Lägg en boll direkt på stålet, och pressa ut. Detta gör att mer av köttet får kontakt med stålet, än om du grillar färdiga puckar.

 12. Salta och peppra rikligt.

 13. Efter ca 1 minut. Vänd på burgarna. Salta och peppra andra sidan.

 14. Lägg på en ostskiva och låt den smälta något.

 15. Servera med pommes och valfria tillbehör.

Nyckelord: Barbeque, Burgare, Grill, Grilla, Smashburger
Lägg till en recension
Lägg till en fråga
0 Spara som favorit
Min
0 Spara som favorit

Dela den på ditt sociala nätverk

Rulla till toppen